Denim

Denim är ett populärt material som används i kläder. Denim är det material som används när man till exempel ska tillverka jeans. Denim är alltid ett säkert kort om du är osäker på vilket material du ska välja för att vara trendig. Det finns ett flertal olika tillverkare och varumärken som gör plagg av denim. Ett exempel på det är varumärket replay som säljs i både fysiska butiker och online. Som du förstått vid det här laget är det denim vi i detta inlägg kommer att lägga vårt fokus på.

Vad är denim?

Innan vi kan gå in på vilka kläder som görs av denim behöver vi först berätta lite om vad denim är för något. Denim är ett sorts material man framställer med hjälp av bomull. För att materialet ska bli slitstarkt använder man en sorts bindning vilket kallas för kypert. Materialet kan färgas till olika färger. Det mest klassiska är blått men numera finns det plagg av denim i alla möjliga färger. Namnet demin kommer från franskan och orden serge de Nîmes vilket kommer från att man tillverkar tyg i den franska staden Nîmes.

Plagg av denim

Nu när du fått lära dig vad denim är för något är det hög tid att vi går igenom några exempel på plagg som tillverkas av denim.

Jeans

Jeans är en sorts byxa som är tillverkad av denim. När jeansen kom till Sverige på 1950-talet brukade man kalla jeans för blåbyxor eftersom man på den tiden främst tillverkade jeans med blå färg. Numera kommer jeans i olika färger och i olika modeller.

Shorts

När solen börjar att värma är det vanligt att man bär jeanshorts. Shorts är en sorts byxa som är avkapad och slutar på låren.

Kjol

Det tillverkas även kjolar i olika modeller av materialet denim.

Klänning

Förutom att det tillverkas kjolar och byxor av denim tillverkas det även klänningar. En klänning består av en kjol och en överdel som är hopsydd.

Skjorta

En skjorta i denim är alltid ett säkert kort. De kommer i olika färger och armlängden kan variera.

Jacka

Att bära en jacka av materialet denim är något som är tidlöst och är därför alltid ett säkert kort. Det tillverkas jackor av denim i olika längder och färger. Till exempel en kort jeansjacka eller en trenchcoat i denim.

Om du vill vara riktigt trendig kan du använda flera plagg av denim för att få en full denimutstyrsel.

shesha