Mode och djur

Frågan om hur djur exploateras för modevärldens skull är ingen nyhet. Däremot har den blivit ett allt hetare diskussionsämne. Många aktivister och djurrättsorganisationer bryter sig in hos djuruppfödare och filmar förhållandena under vilka djuren lever. Ibland släpper de också ut djuren ur sina burar. Men hur bör man som modeälskare förhålla sig det där?

De flesta modeälskare vill inte sluta följa modet, men samtidigt är det ytterst få människor som känner sig bekväma med att en del djur flås levande i tillverkningen av pälsar och liknande. Här gäller det alltså att hitta en balansgång.

Det bästa du kan göra är att undvika päls. Välj istället plagg med fuskpäls – de kan vara minst lika snygga! Fundera också över hur många skor och accessoarer du har som består av läder. Många av dagens modeskapare har hoppat på “No Cruelty”-trenden, så det är väldigt enkelt att hitta plagg som är både snygga och snälla mot djuren.

Sedan kommer vi till användningen av ull. Märken som UGG Australia och Polo Ralph Lauren är två populära märken som använder mycket ull i sina produkter, men det finns naturligtvis betydligt fler. Det bästa du kan göra om du älskar den här typen av plagg är att kolla upp hur de produceras. Världskända märken get oftast en stor inblick i just produktion, arbetsförhållanden och liknande eftersom det är så viktiga frågor idag.

Överlag gäller det att informera sig. Det kan vara så att en del varumärken använder läder från redan avlidna djur, eller att fåren vars ull används av t.ex. UGG är väl omhändertagna och garanteras ett bra liv. Då är det inte lika “farligt” att köpa den här typen av produkter. Vet du däremot med dig att Canada Goose flår djur levande för att använda deras päls på huvan…då kan det naturligtvis vara bra att välja ett annat märke.

shesha