Förnya garderoben på ett miljövänligare sätt

Att kläder och mode tar ut sin rätt på miljön är inte direkt någon nyhet. Att nya trender ständigt uppkommer och byts ut gör dessvärre att kläder bara används en kort period och sedan slängs. En stor del av miljöpåverkan uppstår i tillverkningsprocessen och man kan därför enkelt tänka att ju längre man använder sina kläder, ju färre inköp man gör och ju mindre kläder man slänger innebär att man påverkar miljön mindre än man hade gjort med omvänt beteende. En sämre kvalitet på kläderna leder dock till att kläderna fortare slits ut och slängs av den anledningen. Man kan givetvis laga kläderna till viss grad, och även här var vi i allmänhet bättre på att bevara våra kläder förr. För oss som ändå gillar att förnya garderoben men ändå vill ha miljön i åtanke, kommer några tips nedan.

Olika vägar till miljövänligare shopping

Det finns flera olika sätt att handla kläder och accessoarer på som gör att man skonar miljön mer än om man ständigt handlar nya kläder. För dem som gillar dyra märkeskläder, kan en fördel vara att kvalitetskläder btukar hålla längre än om man väljer den billigaste butiken. Istället för att köpa en ny billig jacka varje vinter, kan man investera i en kvalitativ, snygg Parajumper med fokus på funktionalitet. I allmänhet innebär kläder med längre livslängd att vi inte behöver handla kläder lika ofta vilket alltid är en fördel för miljön samtidigt som det aldrig är roligt när ens favoritplagg går sönder och inte längre finns att köpa. Självklart finns det även andra sätt att införskaffa kläder på samtidigt som man har miljön i åtanke och några exempel ses nedan:

  • Hyr finklänningen eller fracken. För modeentusiaster är det alltid kul att få klä upp sig men i ärlighetens namn är det inte särskilt ofta finklänningarna används. Många väljer att köpa en ny klänning till varje nyårsfest då man vill förnya sig, så varför inte hyra klänningen istället? Då kommer klänningen till användning för fler personer, vid flera tillfällen, och desto färre finklänningar behöver i längden produceras och säljas.
  • Sälj, skänk eller byt kläder. Låt gamla kläder komma till nytta för andra genom att sälja dem vidare, medverka i klädbytardagar eller byt kläder med vänner. Här kan du tömma garderoben och få “nya” plagg med dig hem samtidigt som du har miljön i åtanke genom att skippa en shoppingrunda.
  • Förnya kläderna. Istället för att per automatik slänga kläder som går sönder, kan man försöka förnya dem. Möjligen kan man använda tyg från flera trasiga kläder och använda som detaljer på jeansen med sprucken ficka. Kanske har man färgglada knappar kvar från en trasig kofta och kan använda dem som detaljer på andra plagg. Det finns massor av inspirationstips online på hur man kan fräscha upp sina gamla kläder.

Det handlar främst om att bryta ett shoppingmönster och fundera kring hur man kan förnya sin garderob på nya och moderna sätt. Second hand, klädbyte och att hyra kläder är inte synonymt med tråkigt mode utan kan kanske snarare göra att fler har råd med kvalitetskläder.

shesha