Mode och miljö

Ett ämne som det talas mycket om idag är miljön. Vi är alla medvetna om problemen med plast i haven, det allt mer utsatta ozonlagret och amazonskogen i Brasilien som fortfarande exploateras. Men det är inte allt. Även modeindustrin och konsumtion i allmänhet är välkända miljöbovar. Hur bör man då gå tillväga för att konsumera mode på ett miljömedvetet sätt?

  • Handla vintage och secondhand. Varumärkena tillverkar mängder med produkter för att de efterfrågas. Om efterfrågan minskas så kommer även produktionen att minska. För att det ska hända krävs det bland annat att vi konsumerar varor som redan är tillverkade.
  • Välj miljövänliga plagg. Visste du att en del plagg är mer miljövänliga än andra? Det handlar inte bara om att välja plagg av naturliga material som bryts ner, t.ex. ull och bomull, utan även om att köpa kläder som tillverkats av återvunna varor.
  • Ge bort plagg du inte behöver. De flesta av oss har en hel del plagg vi aldrig använder – ändå köper vi fler! Men att ha en massa plagg som bara tar upp plats gynnar ingen, så ge istället bort dem till någon du känner, eller skänk dem till t.ex. Erikshjälpen. Då slipper andra köpa nya kläder.
shesha