Mode och mobbning

Idag tycks mode vara en av livets viktigaste aspekter. Vi har mängder med modetidningar, modebloggar, modeinfluencers o.s.v. – för att inte tala om att sociala medier är helt översvämmade av mode! Modeindustrin är dessutom en mångmiljonindustri, men frågan är om den egentligen bör vara så stor. Hur viktigt är mode egentligen?

De flesta av oss bryr oss om vårt utseende och tycker om att välja ut snygga kläder som vi känner oss bekväma i. Du har säkert själv åtminstone ett favoritplagg som du plockar fram ur garderoben när du vill känna dig extra fin – och det är naturligtvis inget fel med det. Vem tycker inte om en snygg trenchcoat under hösten och en riktigt mysig Winter Wonderland-look på vintern? Men betyder det att vi bör betala tiotusentals kronor för en väska? Eller känna oss illa till mods om vi inte har kläder som alla andra?

Den ständiga pressen att hänga med i modet kan liknas vid en mardröm för många. Framför allt barn och ungdomar kan få det riktigt jobbigt i skolan om de inte klär sig på ett sätt som anses vara rätt. Det här resulterar i att barnet blir retat eller till och med mobbat, och sådana erfarenheter kan även påverka vuxenlivet.

Barn och ungdomar som blir utfrysta eller mobbade i skolan blir ofta väldigt påverkade av situationen. Oftast händer betydligt mer än att självkänslan får sig en törn – istället är det mer så att man upplever ett trauma. Det kan resultera i t.ex. osäkerhet, dålig självkänsla och mindervärdeskomplex som i sin tur gör att man vågar mindre. En tonåring med dålig självkänsla kan uppleva att hen inte är värd ett bra liv, att hen inte är tillräckligt smart för att komma in på ett bra universitet, o.s.v.

Men mobbning sker inte bara i skolan. Det finns även många vuxna som känner sig utfrysta på sina arbetsplatser just för att de inte klär sig tillräckligt fint eller modernt. Den där läraren som går omkring i en kattröja och Crocs är ofta inte lika respekterad eller uppskattad som den modemedvetna kollegan. Konstiga blickar, skvaller och otrevliga kommentarer är något som en del tyvärr lever med – bara på grund av deras klädval.

Vad är då lösningen på problemet? Är mode något ont? Nej, absolut inte. Mode är en produkt av kreativitet, konstnärlighet och hårt arbete, vilket absolut förtjänar respekt. Det är inte modevärlden i sig som behöver stoppas, utan vår egna reaktion till den. Vi bör komma ihåg att mode trots allt handlar om kläder, skor och accessoarer – med andra ord, materiella prylar. En människa, å andra sidan, är betydligt mer värd än världens snyggaste eller dyraste plagg. Vårt värde ligger i vilka vi är, inte vad vi har på oss – och det är något vi bör komma ihåg nästa gång vi ser den där läraren i kattröja.

shesha