Vad är mode egentligen?

De flesta som hör ordet mode tänker på designerväskor, snygga kläder och haute couture-skor. Smink faller också inom kategorin och likaså gör hår, naglar och annan kosmetik. Att vara solbrun, bleka tänderna och använda botox är också en del av dagens mode. Men vad är det egentligen som gör oss så intresserade av mode? Är det de fysiska tingen eller är det egentligen något annat?

Visst är det så att vi vill ha vissa plagg för att de är riktigt snygga, eller att vi vill förändra vårt utseende på något sätt för att se bättre ut. Men det finns även psykologiska aspekter som påverkar vårt beteende när det gäller mode.

För det första har mode mycket att göra med hur vi identifierar oss själva. Flertalet människor har en personlig stil som återspeglar deras identitet – eller den identitet de upplever att de har. Ibland kan den även återspegla en identitet man vill ha. Därför känner man sig oftast bekväm i de plagg, accessoarer och skor som man tycker reflekterar den egna identiteten. Då känner man sig oftast som mest bekväm i sina kläder.

Mode handlar även om kommunikation. Det är ett verktyg vi använder för att kommunicera något till omvärlden. I första hand kommunicerar vi vilka vi är. Om vi ser oss själva som framgångsrika och tycker om elegans väljer vi ofta designerplagg eftersom de kommunicerar att vi har råd, en bra känsla för stil och så vidare.

En annan intressant aspekt är att våra kläder kan påverka våra känslor och sinnestillstånd. Har du någonsin känt någon skillnad mellan att bära en helsvart kostym från ett dyrare märke och gråa myskläder från H&M? En del färger och plagg kan få oss att känna mer energi och till och med mer självförtroende än andra.

Något vi tveklöst kan konstatera är att mode är betydligt mer än lite tyg, garn och läder. Rätt mode kan få dig på glatt humör, få dig att trivas bättre i din egen kropp och dessutom kommunicera precis vad du vill till omvärlden. Vi får inte heller glömma att även omvärlden ofta bildar sig en uppfattning om oss baserat på vårt klädval. Mode kan därför tyckas vara ett effektivt verktyg på många olika sätt – så använd det på rätt vis.

shesha