Skapa en mer hållbar garderob

Att ha ett mer miljömedvetet tänk är viktigt och som tur är har allt fler börjat att intressera sig för hållbarhet. Det gäller inte bara när det kommer till att plastbanta hemmet, återvinna och återbruka gamla ting, utan även när det gäller att minska på en överdriven konsumtion.

Många kan känna att ju mer kläder man har i garderoben, desto bättre. Så är dock sällan fallet. Du har säkerligen själv varit med om att du står framför en fullproppad garderob och ändå inte tycker att du har något värdigt att ta på dig. Om du, precis som vi, känner att det är dags att skaffa en mer hållbar garderob ska du kolla in tipsen här nedan. Du kan använda dig av knepen och metoderna oavsett om du är man eller kvinna, vuxen eller barn.

Fem steg för att komma igång

Rensa

Det första du behöver göra för att få en bra överblick av vilka kläder du faktiskt har är genom att utföra en stor rensning. Skänk vidare kläder som du inte kommer att använda eller som du tycker sitter fel. På så sätt gör du plats för de snygga dam- eller herrkläder som du verkligen vill ska synas.

Använd det du har

Ett riktigt bra sätt att få en hållbar garderob är naturligtvis genom att du faktiskt tar tillvara på de kläder som du har. Visste du att hela 9 av 10 svenskar har minst ett plagg i garderoben som de aldrig har använt? Tvätta upp kläderna, stryk till och häng upp snyggt – då känns de plötsligt mycket snyggare och fräschare.

Tvätta inte för ofta

Visste du att du faktiskt förkortar livslängden på kläder ju oftare du tvättar? Jo, det är helt sant och ofta tvättar vi våra kläder mer än vad som egentligen behövs. Om inte kläderna är ordentligt smutsiga med svett, fläckar och dylikt så är det faktiskt bättre att vädra ur kläderna istället för att slänga in dem i maskinen.

Laga dina kläder

Det går inte att sticka under stol med att vi blir allt mer lata när det kommer till att laga kläder som har gått sönder. Nu är det så fruktansvärt enkelt att köpa nytt och ett par brallor, tröja eller strumpa kostar inte mycket pengar. Vill du dock ha en mer hållbar garderob och spara pengar så är det precis det du ska göra. Om du inte kan laga kläderna själv kan du vända dig till en skräddare. I många fall är det fortfarande billigare än om du hade slängt och köpt nytt.

Shoppa inte på impuls

Ja, vi vet hur fruktansvärt svårt det faktiskt är att hålla sig till denna regel, men försök att inte impulsshoppa. Innan du betalar bör du fråga dig själv om du verkligen behöver plagget eller om du bara vill ha det.

shesha