Modeskaparen Tom Ford

Hur modet förändras genom tiderna har att göra med modeskapare och deras kreationer. Deras vilja att hela tiden pröva nya saker och utmana sig själva är det som leder till att modets utveckling aldrig står still. Detta är just vad den inflytelserika modeskaparen Tom Ford ägnar sig åt.

Tom Ford och karriären inom mode

Tom Ford föddes den 27 augusti 1961 i Austin, Texas. Ford har studerat på Parsons The New School for Design, där han inriktade sig på inredning. Under sitt sista år som studerande fokuserade han även på mode och för att lära sig mer så var han på praktik i Paris. Ford började år 1990 att jobba på modehuset Gucci vilket eventuellt ledde till att han blev känd över hela världen tack vare sin innovativa kollektion för märket. När Gucci köpte upp Yves Saint Laurent fick Ford ta på sig rollen som creative director för det uppköpta modehuset. Fords karriär hos Gucci varade ända tills 2004, då han valde att lämna och skapa ett eget klädmärke. Tom Fords klädmärke, som helt enkelt heter Tom Ford, har hjälpt honom att bli den prominenta modeskaparen som han är idag. Ford har en egen hemsida där han bland annat säljer kläder för män och kvinnor, parfymer och glasögon. Om du vill köpa ett par snygga läsglasögon och Tom Ford känns lite väl dyrt för dig så finns det många andra alternativ som kan vara minst lika snygga.

Karriär som regissör

Tom Ford är inte bara en fantastisk modeskapare utan han är även en talangfull regissör. Fords regidebut skedde år 2009 med filmen A Single Man. I filmen medverkar bland annat skådespelarna Colin Firth, Matthew Goode och Julianne Moore. Filmen handlar om en engelskaprofessor som kämpar med att leva sitt liv efter att hans pojkvän plötsligt dött. Filmen gav Colin Firth en Oscarnominering för bästa manliga huvudroll.

2016 släpptes Fords andra film, Nocturnal Animals. Jake Gyllenhaal och Amy Adams är ledande skådespelarna i filmen där även Michael Shannon och Aaron-Taylor Johnson medverkar. Nocturnal Animals handlar om en rik kvinna som äger ett konstgalleri som får ett romanmanuskript skickat till sig av sin exman. Innehållet i manuskriptet påminner henne om deras relation genom en våldsam symbolik.

shesha